måndag 1 augusti 2011

Personlighetsstörning.

Det här är klassiska tecken på personlighetsstörning.

Psykopatiska drag : Saknar förmågan att känna empati.
Oförmåga  att anknyta till andra människor,
som visar sig tydligast i nära relationer.
Avsaknad av   självrannsakan.
Avsaknad av skuldkänslor och moral.
Medvetet skadegörande  beteende och relaterande.
Använder andra människor för sina egna behov och drifter.
Tar inte ansvar för sina handlingar och sitt relaterande.
Projicerar skuld och skam på andra människor.
Kan vara besatt av makt och kontroll.
Kan märkas tydligast i närmare relationer.

Narcissism : Grandios självbild.
Extremt självupptagen.
Kan vara besatt av sin egen kropp och utseende.
Övermod.
Översitteri över andra människor,
anser sig ha rätt i det mesta..
Tillfredställelse av att använda andra människor,
som objekt för sina egna behov samt drifter.
Avsaknad av skuld och skam oavsett vem det drabbar,
psykiskt eller fysiskt.

Boderlinestörning : Ser det mesta i en relation som svart eller vitt.
Samt omvärlden.
Kategoriskt tänkande.
Det existerar inga gråzoner.
Kan utan förvarning klippa av kontakten i en nära relation.
Avvisande av kärlek och närhet.
Sexuellt utåtagerande, eller sexuellt avvisande.
Tvångsmässig sexualitet.
Kan yttra sig i nära relationer,
 likaväl som i förhållandet till sin egen sexualitet.
Tvångsmässigt förhållande till mat och träning.
Svänger i det mentala tillståndet snabbt.
Kan ha depressioner och självmordstankar,
men går över snabbt,
ibland inom några timmar till några dagar.

Tvångsmässiga Drag : Kan vara försiktig på ett omständigt sätt.
Kontroll behov.
Kan vara extremt fixerad vid sin egen kropp,samt utseende.
Ätsstörningar,och sexuellt kontrollbehov.
Kan avstå från relationer för sakens skull,
vilket är ett extremt tvångsmässigt drag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra beskrivning.
Har arbetat inom kriminalvården,missbruksvården,
samt med misshandlade kvinnor.
Dessa drag är utmärkande för många av missbrukare och misshandlare.Som till sist begår grövre misshandel och missbrukar mer och mer droger alkohol,sex och kärlek.
En del av dessa personlighetsstörda söker till sist vård eller tvingas till vård då de hamnar inom psykiatrin missbruksvården samt kriminalvården.Men många går omkring ute i samhället som tickande bomber och söker sig till extrempolitiska organisationer,eller andra former av grupperingar.Vissa utövar sitt inre våld emot den som kommer närmast,inom familjen eller i kärleksrelationer.Samhället har ännu inte tagit sitt stora ansvar att ringa in dessa livsfarliga individer.Man kan se redan i dagisåldern och skolåldern avvikande beteenden och utåtageranden och därmed tvinga föräldrar att söka diagnosen.
Samt skapa större resurser inom psykvård skolvärlden och kriminalvården.
Samt socialtjänsten och missbruksvården.
En kostnadsfråga i dag för politikerna att börja att agera.Men detta sparar människoliv och kostnader för psykvården och kriminalvården.Samt för alla dessa människor som kommer i dessa störda personligheters grepp i familjekonstellationer och parrelationer.

Dora sa...

Jag svarar upp på anonyms inlägg.
Det du skriver är helt okej men det finns också introverta personer som behandlar sina nära på exakt samma sätt som de extroverta. Bara för att någon som syns av sin omgivning i bråk, missbruk, kriminallitet betyder inte det att de "tysta" inte finns.
Här finns ju Norges Anders som agerat i det osynliga.
Samtidigt är det inte enbart ett kön som åsamkar andra skada, det finns kvinnor som är lika "störda" men tyvärr belyses inte detta i ett samhällsperspektiv.
Ligger tankesättet hora eller madonna, samhället i fatet här?
Jag efterlyser en mer nyanserad mänsklig bild av dessa individer som väljer att omedvetet/medvetet tillfoga andra skada, framförallt psykiskt, för den misshandeln går aldrig att bevisa. En blåtira och några brutna revben då är saken klar men annars står ord mot ord.
Nu är det på modet att placera människor inom olika psykiska manualer/kriterier men jag tycker att det blir också en aning ensidigt. Vi människor är oerhört komplexa och innehåller de flesta av dessa "störningar" och därmed bör vi vara mycket försiktiga att placera någon inom ett visst fack för vi är sammansatta av fler personlighetsdrag.
En osjävständig personlighet kan ju också innehålla ett visst mått av narcissism eller annat "fack" av diagnos, tror jag.
Med missbruk är det enklare att förstå den människans känslomässiga nedåtgående spiral, omognad som följd men utan ett kemiskt missbruk blir det betydligare svårare.
Hur väljer vi väg i livet, att välja offerrollen som är mycket bekväm för berörd person, bitterhet (också nyttig om man inte fastnar i den), hat, ilska, känna sig förbigången, skylla allt som hänt på alla andra, utan eget ansvar, fly vuxenansvar inför sig själv och andra eller att försöka förstå, reflektera, analysera och komma vidare till ett bättre berikande liv, att välja att se livet som något fantastiskt och lärorikt fast att de också kan vara för grymt mot oss ?
Finns det några hållbara svar på min fråga? Oavsett hur illa behandlade eller hur väl behandlade vi blivit väljer vi vår väg hur vi agerar och samverkar med omgivningen. Våra känslor och tankar...blir till handlingar...här får nästa bloggare fylla i om det känns viktigt för henom!

LyckanNu sa...

Det är nog en stor skillnad på att vara störd och missbrukare.Normalstörd och personlighetsstörd!Visst är det så att det finns även kvinnor som är personlighetsstörda.Och frågan är hur kan man se tecken på ett tidigare stadium innan en eller flera människor drabbas av en störd individs illdåd misshandlande fysiskt eller psykiskt.Vi lever ju i en värld idag där många människor upplever utanförskap och hamnar utanför socialt liv och normer.Utslagningsprocesserna i samhället kan troligen leda till kriminalitet och psykisk sjukdom missbruk med mera.Gemenskap med andra människor kan gå förlorad i tex,av arbetslöshet och sjukdom.Hur föds en människa till personlighetsstörd?
Är det psykiskt medfött eller förvärvat genom olika faktorer?
Vad kan göras för de människor som aldrig söker vägar för att tillfriskna och inte utsätta andra människor för våld och destruktivitet? Hur stödja dem som växer upp med störda relationer till anhöriga de som befinner sig i farliga relationer eller har tagit sig ur den?

LyckanNu sa...

4 till 5 procent av befolkningen kan betecknas som psykopater.Säger forskning och statistik idag det är då c:a 400000 indivder i samhället som är så kallade psykopater.Det innebär i praktiken att risken är relativt stor att stöta på en psykopat.Endera i en kärleksrelation,ute på gatan eller på krogen eller andra miljöer såsom en arbetsplats inom olika yrkeskategorier.Endera på ens egen arbetsplats eller ute i samhället.Skadorna av att möta en pykopat kan vara mycket allvarliga och som sakkunniga beskrivit det.En del människor reser sig aldrig efter en psykopats framfart.

Anonym sa...

Javisst är det så.Man kan tappa sitt eget liv självkänsla och allt efter mötet med en psykopat.Speciellt i en nära relation.Livsfarliga utövare av psykiskt eller fysisk misshandel som kostar samhället stora summor.I form av kraschade människor.

Anonym sa...

Just borderline kan vara svårt att urskilja vad som ingår.
Sägs ju att psykopater och narcissister gränsar till psykos emellanåt och att borderlinestörning ingår i dessa personligheter.
Har man mött denna störning i en nära relation så vet man hur det funkar.
När man tror att allt är frid och fröjd så kommer det som en blixt från en klar himmel.
Kylan och avvisande av en själv och speciellt den sexuella delen.
Min narsissist vände mig alltid ryggen efter att vi hade haft sex och kunde aldrig kyssas.
En liten slick med tungan ungefär.
Svåra människor helt klart.Och som jag ser det idag fullständigt ohanterbara.

Rum