torsdag 4 november 2010

Idealet

"Idealet" ur våldsverkarens synvinkel är att offret förlorar balansen och bryter samman på något uppseendeväckande sätt. Så att omgivningen tror att det rör sig om en psykiskt, rubbad person. Förövaren framställer sig själv som offer och upplever sig själv kanske så också. I extrema fall blir det hos det utvalda offret en så allvarlig reaktion att det slutar med självmord. Den misshandlade behöver bekräftelse för att kunna befria sig i från skuld och skam. Som håller dem fångna även långt efter det, att de lyckats fly misshandeln. Samt behöver hjälp att bearbeta det psykiska traumat, rädsla, sorg. och vrede. Med detta inte sagt att offret inte kan behöva ta en titt på sig själv också tvärtom. Den enda man kan förändra är sig själv. Denna process blir dock effektivare och mer konstruktiv bland annat mindre skuldtyngd om man först blir medveten om vad som hände och varför, vad det är man har att förhålla sig till. Hela denna skrift är refererat ifrån hemsidan " Det Osynliga Våldet " Och del av denna text är ett utdrag ur boken "Vardagens Osynliga Våld "

7 kommentarer:

Jane Morén sa...

Hur många gånger har jag inte läst de raderna. En gång räddade de mitt liv och jag kommer alltid vara Marie-France Hirigoyen tacksam.

Anonym sa...

Det är bra att detta farliga maktoch kontrollmisshandlande kommer i psykiatrins kunskapsområden fram i ljuset. Då alltför stor skräck och rädsla finns bland människor för dessa maktfarliga galna tyrannerna. Då de kan t. om döda i sin väg genom hjärtan och godtrogna själar. Som möter dom i tron att de är goda men rymmer ondskan i alla avseenden, utan ansvar, moral eller åtaganden ,

LyckanNu sa...

Det är det viktigaste att ta till sig all kunskap som finns om dessa personligheter som inte själva skyr några medel på sin väg genom hjärtan, kroppar och själar. Och som vill skada, kränka, rasera , knäcka och krossa allt starkt, vackert och kärleken framförallt. Så mycket hat, avundsjuka förakt och missbrukande som det står I texterna Det Angår Oss Alla man tror inte att det kan vara så fruktansvärt men det är just vad det visar sig vara ! Och det är så dom vill vara och vill ge den som blir utsedd som objekt.För allt detta brutala och destruktiva. Ofattbart !

Anonym sa...

Det våldet, missbrukandet av en annan nänniska i en nära relation kärlek eller och vänskap är ofattbar, de kränkningarna och nedgörandet av ens själ, känslor och kärlek är så omfattande att det kan ta åratal som det står i alla beskrivningar att bygga uoo igen. Och ingen som ej har kunskap hur det går till kan fatta hur dessa personligheter fungerar. Sluga manipulativa och kommer in och rumsterar om för att skada och drar sen utan ansvar, moral eller empati för den eller dem de missbrukat klart.

Anonym sa...

Självklart så har du beviset på att de köper lögnernas blundar och tar inget som helst ansvar lika störda, medberoende och omogna ansvarslösa !

Anonym sa...

Ja det verkar inte bättre än så och därför kan skadegörandet fortgå i nya konstelattioner, relationer och genereationer om personen skapar barn men vissa avstår ju ofta från detta och om dom bildar familj så pågår missbrukandet ändå och misshandeln psykisk eller fysisk. Sex, alkohol, drog missbruk porrsurfnande med mera, otroheter, med mera med mera krossade relationer till alla som älskat dessa personligheter skövlade liv och skadeverkningarna drabbar alla dessa anhöriga till objektet. Barn syskon föräldrar. Så dags att vakna upp alla deltagare i dessa skövlande människors väg, och dags att nån tar ansvar och gör vad de kan för att få stopp på skiten de skapar ocgh ger

Anonym sa...

Det är ofta en sluten krets av anhöriga, vänner som är medberoende eller lika störda själva. Alla håller de varandra om ryggen och går även på lögnerna om den före detta som var för mycket si, eller så eller psykiskt labil, skör eller, eller därför kan detta osynliga våld fortsätta och skörda nya offer hela tiden. Men tack till alla er som sprider kunskapen endera genom egna erfarenheter eller skapar hemsidor med klara fakta och så likartade beskrivningar som stämmer in i minsta detalj.

Rum