torsdag 7 juli 2011

Kärlek

Kärlek är ett val  - inte nödvändigtvis
ett förnuftigt val
utan snarare viljan
att vara närvarande hos andra
utan hyckleri och falskhet.

Carther Heyward.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Kärlek är att öppna sitt,
hjärta kropp och själ.
Största möjliga bästa,och finaste
en önskan om nåd,
att vilja allt väl,ömhet,närhet,förtröstan
försoning.

Anonym sa...

Kärleken är det bästa svåraste och finaste.När du satsat och gett,
vågat ta emot och kämpat.
Ingenting går upp mot den allomfattande kärleken till livet människor och den du vill möta och får möta,i all kärlek.
All kärlek till dig, och alla er som kämpat er framåt,ifrån just hyckleri och falskspel.Allt annat än kärleken men spelet och förförelse om kärlek som visade sig vara allt annat än kärlek.

Dora sa...

Jag instämmer till fullo i vad anonyma skriver om vad kärlek är och bör vara.

Lycka har efterlyst litteratur och jag bidrager med det som finns lättillgängligt på nätet

Narcissism
w.w.w.hemsida.forumpappor.byethost24.com

Citat - Det som fungerar på dig blir NPs (narcissistisk personlighetsstörning)metod mot dig.
- aggression
- dominans
- manipulation
- ststussökande
- utnyttjande

NP som flyr, missbruksproblematik
NP lever för stunden, inget annat fungerar

Skillnader i personlighet mellan människor med och människor utan missbruksproblematik.
Uppsats humaniora med fördjupning, arv, miljö, tid. Forskning.
w.w.w.bth.se/fou/cuppsats.nsf/all/aeabce6b11

Spänningssökande ett återkommande personlighetsdrag, den påstås karaktärisera missbrukare.

Läsvärt på många sätt och vis tycker jag.

All min kärlek till dig som kämpar på för förståelse inför dig själv och till andra!

lyckanu sa...

Tackar för din respons och litteratur tips och all kärlek till dig som kämpar på och förmedlar din stora kunskap och erfarenheter !

Anonym sa...

Tackar igen för din blogg.Är mycket glad att ha kommit ur en missbrukande individs grepp och destruktivitet.Hade barn innan som tur var och inga behov av flera när jag mötte min egen fiende.Tyvärr har mina barn påverkats av att ha sett mig gråta och gapa i telefonen i alla separations uppgörelser.Och även under relationen tror att detta är det värsta som hänt mig i mitt liv.Tackar för all kunskap du och ni andra delar med er.Min självkänsla har varit på botten efter den sadisten jag mötte.Men tack vare all kunskap som finns i dag så mår jag succesivt bättre.

Dora sa...

Ingen går fri i en missbruksrelation och som kvinnan skriver här åvan, gråta och gapa i telefon över en farsliknande separation där sabotören skapar kaos och förvirring för det måste ju hända något, spänningssökande för att få lösgöra sin egna frustratation över sitt objekt.
Det känner jag igen till 100 % och vem kan behålla lugnet, kontrollen när sabotören vet vilka knappar som ska tryckas på?
Att ta ansvar för sig själv och andra är totalt främmande för den som är ofri under ett kemiskt missbruk. Den människan är bojad och styrs av sina impulser i nuet och kan inte se längre än näsan räcker. Här och nu är det som gäller, om det blir för lugnt, tristess och händelselöst skapar den beroende genom sin ångest utlopp för denna på ett eller annat vis. Där kommer slagpåsen väl till pass för projicering, urladdning av inre olösta konflikter som bara måste befrias.
En människa som är bojad och ofri av ett kemiskt missbruk har förlorat sin möjlighet till mellanmäsnskliga relationer, sympati och empati är som bortblåst till andra men har istället vuxit sig enorm till sig själv. Missbruk och narcissism går hand i hand, en förklaring till sabotörens sjävupptagna och illasinnade beteende till sin omgivning men det får aldrig bli ett försvar till förmån för den människa som plågar livet ur sin nära omgivning. Ingenting hjälper, ingen hjälp som någonsin trollas fram för missbruksmänniskan kommer att leda till tillfrisknande om den kemiskt beroende inte kan eller vill ta emot den hjälp som erbjuds i olika former. Missbruket styr till fullo den människans existens och det till ondo.
För alla missbrukare leder den nedåtgående spiralen åt samma håll, en upprepning av sitt självupptagna beteende men med olika objekt som föda för kropp och själ om missbruket fortskrider.
Den "fria viljan" hos en beroendeperson finns inte, den är utsuddad av beroendet.
Missbrukspersonen använder sig av olika personligheter i samspel med andra människor för att få som henom vill.Ena stunden en jättebaby som behöver bli omhändertagen och med en annan person så lovas bot och bättring
samtidigt som medvetenhet och styrka visas upp.
Allt är falskspel ifrån beroendemänniskan bara för att få fortsätta välja sin "kärlek" först.Det kan vara vilket missbruk som helst men det kemiska skapar det värsta scenarior på grund av att missbruksmänniskan kan inte vara i lugn, långtråkighet, tristess eller glädje. Allt skapar ångest om vederbörande inte får stå i centrum för andra människors intresse och blickar till sabotören. Som Lycka så väl skriver, kom ihåg, det är inte dig det är fel på utan istället är det den människa som har fastnat i ett beroende som bär skuld till sitt egna beteende och där hör ansvaret hemma, hur mycket vi än vill måna om denna "parasitliknande" ibland kärleksfulla människa som också misshandlar oss kanske främst psykiskt på det mest chockartade sätt.
Du kvinna, som skrev åvan, jag önskar dig allt tillfrisknande ifrån det galna som du upplevt och stå på dig inför en kommande harmonisk och glädjefylld framtid!

LyckanNu sa...

Tack och åter tack för din stora kunskap.Den behövs i all bearbetning som kan pågå i åratal även efter avslutad relation.Eftersom dessa personligheter suger ut all kärlek energi och livsglädje.Och missbrukar allt.Kärlek sex närhet samvaro gemenskap vänskap solidariteten,medmänskligheten. Man betraktas som en trasa som fylls på efter avtorkning tills trasan går i bitar då kastas den bort i sopnedkastet och byts ut efter köpslåendet och nedmonteringen av kärleken och relationen.All skuld skam och värdelöshet och misär projiceras på det uttömda objektet. Läs Trasan !Helt ofattbart hur det hela ser ut.All kraft och fokus tillbaka önskar jag er alla som gått igenom eld och vatten i och efter en utbrännare av kärlek och mänsklighet !

Dora sa...

Lycka beskriver oss som förbrukade icke användbara rengöringsmaterial när vi slängs åt sidan för nya, friska, oanvända och tålmodiga städartiklar som ska komma efter oss för den beroende och det stämmer mer än väl.

När den beroende har förbrukat sitt mänskliga värde inför dig då upphör också hoppet inför en förändring.

En pågående kamp om beroende som sker just nu, nära mig.

En kvinna har fallit dit igen, ligger inlagd, vill inte dricka,
gråter, har dunderångest.
Säger, hon förstör för andra, många problem finns i vardagen.
Dom är så snälla här på intaget.

Mannen säger, nu har jag lämnat in om skillsmässa för tredje gången, detta är min markering och nu får den gå igenom, vi får se om vi kan leva ihop eller inte.
Jag har gjort allt men ingenting hjälper, hon tar inget ansvar, jag är trött på allt för hon skiter i allt, pengar kan hon inte ha för då går promenaden till spritfabriken.

Mannen har ännu kvar sitt hopp och innan vi blåser ut ljuset pressar vi oss till det yttersta för att undgå smärtan inom oss som är othanterbar över att bli medvetna om att mot beroendet är vi totalt maktlösa. Antingen hoppar vi ur båten eller så följer vi med ner i bråddjupet. Något mellanläge finns inte. Kommer detta par att bestå, bli lyckliga och vilja varandra väl, ansvarstagande enskilda individer där beroendet har övervunnits av den beroende?

Den du kan förändra är endast dig själv och i den vetskapen ligger en oerhört stor frihetskänsla för
att vilja och våga börja arbeta till ett värdigt liv som du önskar och vill få leva, själv och tillsammans med andra människor.
Ett liv med beroende/missbruk kan aldrig bli ett värdigt liv och absolut aldrig för den som styrs av sitt beroende.

Tack Lycka för din bekräftelse av mig, den värmer och du ska veta att din blogg är mycket nyttig för oss som följer den och den sprider sig som ringar på vattnet till andra som söker förståelse.

LyckanNu sa...

Tackar igen för din kunskap och respons !Om inte jag ?
Vem ?
Om inte du ?
Vem ?
Hela ansvaret för mitt liv ligger på mig vem skulle annars bära detta stora åtagande som är livet?
Håller med dig att ingenting friskt kan finnas i en sjuk missbrukares relatering.Tyvärr så kan ingenting rädda den människan utom denne själv och om denne väljer att fortsätta sitt destruktiva liv i sin egen misär,men tyvärr drar många sjuka människor in de som kämpar för att leva ett friskt liv.För att suga ut energin och livskraften så vi alla ska dela samma död och öde.Förödande och livsfarligt relaterande.Jag väljer livet som jag alltid gjort men drogs in i den varulvsdans det innebär att dansa tango med en missbrukare av kärleken.Jag tackar livet mig själv och alla de modiga som vågar gå tillfrisknandets vägar i kamp ärlighet och vilja !

Dora sa...

Du har till fullo rätt i att var och en av oss bär ansvaret för vårt egna liv, vi skapar vårt liv genom våra handlingar.
Missbruksmänniskan gör allt för att undkomma att bli avslöjad och stå där naken med all den skam som det innebär för henom. Därför offrar henom allt som hotar att avslöja henom som den person henom innerst inne är. En ofri själ som är underställd ett missbruk.
Detta måste till varje pris undvikas för att rädda sig själv och sin egna ynklighet därför offras du som har avslöjat henoms persona. Missbruksmänniskan kan med all sin kunskap om människan linda vilken person som helst runt sitt lillfinger därför att henom väljer taktik efter vad som passar dig, var sitter din akilleshäl?
Missbruksmänniskan kan spela vilken roll som helst som person i stunden efter motpartens "önskemål" framförallt omedvetna som råder.
Om en person är svag för att hjälpa spelar m-personen hjälplös, om en annan person vill bli dyrkad bekräftar m-personen detta behov, är någon emot invandring eller för förstärker m-personen denna åsikt, allt nyttjas till m-personens fördel för att undgå att hamna i ett läge där henom ifrågasätts.
Det handlar om att flyta med så länge det går för m-personen, när det inte längre går så lämnas den människa som avslöjar m-personens sanna uppsåt, falskhet, utstuderat nyttjande både inom olika vårdformer och framförallt inom den närmaste familjekretsen.
När avslöjandet är ett faktum och du är avpolleterad då går omgivningen på att det är du som bär den största skulden för ert misslyckande därför att m-personen spelar de roller som krävs av varje motpart för att undgå avslöjande som innebär att ta emot sanningen om sig själv.
Det spår som m-personen lämnar efter sig hos dig är en törnbeströdd väg med några få rosor som lyser bland alla taggar, taggar som nästan har tagit livet av dig men det kan inga andra människor se eller förstå för de har manipulerats och övertygats av m-personen att henom har råkat ut för en riktigt elak och störd människa som du. För visst har du ringt, skrivit brev, knackat på henoms dörr, gapat och anklagat, ömsom snäll, ömsom galen. Labil, opålitlig i ditt humör, gråtit, inte accepterat att relationen är slut, ställt orimliga krav.
Du har aldrig förstått henoms känslor när henom mått dåligt under all kritik. Du har aldrig hjälpt bara krävt,empatilös och självisk. Jodå som anonym skrev, du får bära hundhuvudet inför omgivningen på grund av att du låg många steg efter m-personens väl utvecklade taktik för att undgå ett avslöjande inför massorna.
M-personen går över lik för att undgå att förlora sin stora "kärlek" och det är sitt beroende och missbruk som inte avslöjats inför alla och envar. Som Lycka skriver detta relaterande till medmänniskan är livsfarligt för den som råkar dras in i varulvsdansen av olika skäl.Oftast är det väl förälskelse som eländet startar med och vem kan i sin okunskap om missbruk förstå hur vägen med törnen redan ligger färdig för att ta emot ditt livsblod som en annan människa behöver för att kunna fortsätta fylla sin uttorkade själ med för stunden så länge det går. Fasansfullt men det är en sanning som jag har fått erfara och det känns fullständigt vettlöst att det finns människor som på detta känslomässiga sätt skor sig på andras bekostnad utan större samvetskval inför den själsliga smärta de orsakar sin medmänniska.Min förståelse till relaterandet är att beroendet till fullo styr den människan men det är inget försvar till att få behandla andra människor illa på alla det möjliga vis därför att m-personen är underställd ett kemiskt beroende som skapar en mr Hyde bakom sin ofta "fogliga" mask utåt.

Som Lycka säger, var människa har ansvar för sitt betende, sina handlingar och ta konsekvenserna av dessa. Ansvar för sitt egna liv och ett allmänmänskligt ansvar för andra.

LyckanNu sa...

Tackar igen för din skärpa kunskap och erfarenhet.Medmänsklighet ansvar moral åtagande.Ömsesidighet och ansvar allt detta som en störd personlighet skyr som elden i sitt svindlande lögnaktiga störda liv och sjuka relaterande.All kunskap och liknande erfarenheter som vi alla delar som mött allt detta fruktansvärda i en personlighetsstörds missbrukares och misshandlares relaterande ! Av hur allt går till i lögner och svikande i kärleken intimiteten är livsviktig.Ingen som mött detta ska behöva ta sitt liv eller gå under i alla smärta och lidande !Därför så är allt viktigt i återuppbyggnadens arbete ur all smärta och lidande allt skapat av en outvecklad livsförgörare av kärleken empatin och allas vårt ansvar för medmänskligheten !!!

Anonym sa...

Håller med dig och Dora och övriga i allt !Tackar för er kunskap och erfarenhet som ni förmedlar.All kärlek och styrka behövs i återuppbyggnaden som ni skriver om.

Dora sa...

Vilken härlig dag, nu är 10 liter röda vinbär plockade, 2 liter av dessa har blivit till gele, 9 små burkar som ska ges bort.
Satte mig på en bänk i den stora parken, solen sken, jag bredde ut mig. Mina tankar, jag är befriad, ingen galen psykiatri med tystnadsplikt, inga galna psykologer, ingen galen öppenvård, dessa som sätter m-personen främst för det är deras jobb,
kosta vad det kosta vill bara de inriktar sig på den vårdtagande för det är ju den människan de ska arbeta med och för.
Det sägs att det tar 7 år att byta ut alla celler i kroppen, nu har det gått denna tid och jag har med Lyckas blogg lyckats njuta av mitt liv här och just nu.
Aldrig vill jag mer bli nyttjad eller utnyttjad av en kemiskt beroende person eller denna tragiskt nog "sjuka" vård som erbjuds för den som har fastnat i ett beroende.
Jag är fri och det känns obeskrivligt skönt. Jag gjorde allt men det räckte inte därför att varken missbrukspersonen eller vårdapparaten ville ta till sig eller lyssna på mig som person.
Jag klassades som mindre begåvad och ingen frågade mig om min möjliga kapacitet som individ därför att jag har en nära relation till en beroende människa.Jag döms utefter den vårdtagandes livsproblem, en aning frustrerande och framförallt ett dömande av mig som person.
Nej tack säger jag till detta system och därför kommer jag att välja en annan väg där mer rosor finns.
Aldig mer att bli en urvriden trasa som Lycka så väl beskriver, jag vill möta någon som månar om mig och oss, ett genuint intresse för mig, sig själv och oss.
Tänk att få vakna med ett leende på läpparna med den som ligger jämte och få krama om i all välmåga, visst är det något att kämpa för?

Ge aldrig upp för bakom hörnet finns det du söker!

Kram på Er alla i vårt avlånga land
för er kamp till ett tillfrisknande ifrån en ovärdig tillvaro och ett stort tack till Lycka som bidrager med vårt tillfrisknande genom sin blogg.

Rum