söndag 15 maj 2011

Personlighetsförändring

Begreppet personlighetsförändring kan vara svårgripbart.
Atomatiskt tänker man kanske på att det handlar om en personlighetsstörning.
Eftersom en psykos som leder fram till en tillfällig eller en varaktig personlighetsförändring
visar sig på annorlunda sätt.
Även förvärvade psykiska tillstånd,
såsom missbruk av alkohol,droger och tabletter kan leda fram till en  tillfällig,
eller bestående personlighetsförändring.
Många  psykiska sjukdomar kan leda till  personlighetsförändringar.
I vissa fall kortvariga, även långvariga,eller bestående förändringar.
I vissa fall kan även fysiska sjukdomar leda till att en människa visar sidor och känslor,
som är ett resultat av den fysiska sjukdomen.
Har man kommit i kontakt med en personlighetsstörd individ,
så kan man lugnt påstå att man varit med om att möta just personlighetsförändringen,
som kan komma succesivt fram i ljuset, eller som en blixt ifrån en klar himmel.
Saker och ting kan falla på plats först efter relationens avslut,
eller när man fått en viss distans till relationen.
Det kan vara som att lägga ett pussel för att få en helhetsbild,
av vad man fått uppleva i förhållande till en personlighetsstörd människa.
Ett pussel som kan ta lång tid att få ihop
Hur personlighetsförändringen visar sig är delvis individuellt,
men kan också visa sig vara likartad  på många sätt och vis
Det visar verkligheten då man läser om människor som mött en personlighetsstörd individ,
eller man får höra andra  människor berätta om  hur personlighetsförändringen visade sig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hos en människa med personlighetsstörning tenderar störningen att bli värre över tid. Ändå är många av dessa högfungerande på arbetsplatser och ytliga sociala sammanhang. Det är därför som många tvivlar när man berättar hur man blivit behandlad i en nära relation. Hos den personlighetsstörde är det ju alltid partnerns fel oavsett hur mycket denna försökte eller kämpade helt utan bekräftelse för egen del. Just sättet att succesivt bli åsidosatt, att aldrig någonsin få veta att man är viktig eller att ens egna aktiviteter betyder något. När relationen går mot sitt slut haglar anklagelserna. Det kan vara att man tränar för mycket eller dricker för mycket eller ställer för stora krav. Man kan i den stördes värld bry sig för mycket om sina barn. En störd individ funderar aldrig på hur partnern mår eller vad hon/ han kan göra för sin partner. Det är nämligen en envägsrelation. Så länge du ställer upp och lyssnar, håller med och bekräftar så får du vara kvar för en tid. Dina egna intressen eller behov kan du lägga åt sidan. Den dagen din energi börjar ta slut har du inte längre något värde. Då blir du utbytt.
Idag är jag så lycklig att jag blev utbytt. Nu är jag den glada, positiva och spralliga kille jag brukar vara. Den killen som hon alltid lyckas förstöra. Jag har rest mig och mår osannolikt bra. Tränar och är i mitt livs form. Odlar sunda och bra relationer. Livet ser så himla positivt ut, vilket det oftast gör när inte en sjuk människa röjer runt i ens liv.

Anonym sa...

Det går absolut inte att ha en sund beriande relation med en missbrukare,samt personlighetsstörd människa.Därför blir jag mäkta förvånad över den okunskap familje terapeufter och övriga så kallade psykologer som kan sitta och låta sig manipuleras av en tydlig missbrukare av kärleken och relationen.Mer kunskap och krav på att dessa proffs ska samverka till att stödja de offer som mött dessa missbrukspersonliger .

Anonym sa...

Ja absolut varenda timme eller krona hos terapeufter med en störd individ är bortkastad tid.Allt detta vet manipulatören om men spelar med så länge det går i relationen.Och som lycka skriver det roar denne samt kan fortsätta missbruka kärleken och relationen som en kick i dennes tomma trista inre .

Anonym sa...

Jag tror också att en alkoholist drog sex och kärleksmissbrukare tenderar att relatera värre och värre med tiden.Eftersom kemiskt missbrukande i sig ger kortvarig eller bestående personlighetsförändrinar och empatizonen i hjärnan sägs vara det första området i hjärnan som slås ut.Tillkommer dessutom personlighetsstörning hos missbrukaren så är nog loppet kört.Mycket svårvårdade om de söker missbruksvården och ohanterbara för den eller dem som älskar den störde.Bra beskrivningar av dig Lycka Nu fortsätt skriv du behövs för alla oss som möter dessa förgörare av kärleken empatin och mänskligt beteende.

Rum